Uwielbiam jaglankę, więc postanowiłam spróbować zrobić jaglany budyń. Jego przygotowanie zajmuje chwilkę, a jest naprawdę przepyszny. Gęsty i sycący może być przekąską w ciągu dnia lub po prostu posiłkiem. Maksiu pokochał ten smak i chyba przez najbliższy tydzień będziemy go co rano gotować.
W moim przepisie skorzystałam z płatków jaglanych, które nie maja takiego gorzkiego posmaku, jak kasza jaglana.
Potrzebne będzie:
5 łyżek płatków jaglanych
1 kubek mleka
1/4 kubka wody
syrop z agawy (do smaku)
szczypta soli
orzechy do dekoracji- ja użyłam mieszanki studenckiej
Do garnka wlewamy pól kubka mleka i 1/4 kubka wody i doprowadzamy do wrzenia. Na tak przygotowane mleczko wsypujemy 5 łyżek płatków jaglanych i mieszając je cały czas gotujemy jakieś 10 minut do miękkości. Na koniec wsypujemy szczyptę soli oraz wlewamy pół łyżeczki syropu z agawy(można pominąć ten syrop lub dodać inny słodzik). Płatki lekko przestudzamy i przekładamy do wysokiego naczynia. Następnie wszystko dobrze blendujemy na gładka masę. Nakładamy na talerz i osypujemy orzechami. Wedle uznania można jeść ciepły lub schłodzony.
Smacznego.
A ja nie znoszę kaszy jaglanej, wcale i w ogóle. :(
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała tego budyniu.
OdpowiedzUsuńW moim stylu, zjadłabym z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie spróbować.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiego budyniu :) Muszę zrobic :)
OdpowiedzUsuńo pyszotka, dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńUświadomiłam sobie że dawno nie jadłam budyniu ;)
OdpowiedzUsuńMniam, ale smacznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda to przepysznie :)
OdpowiedzUsuńOj ja nie lubię kaszy jaglanej :-D
OdpowiedzUsuńUwielbiam jaglanke, smaczna a do tego fit :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie ;)
Oj jakoś nie umiem przekonać się do jaglanych budyni :( może po prostu nie trfiłam, na żaden wyjątkowo smaczny. Sama obawiam się, ze nie dałabym rady nic smacznego stworzyć :D
OdpowiedzUsuńLubię normalny budyń najbardziej czekoladowy, ale takiego nigdy nie jadłam. Spróbuję zrobić taką wersję budyniu
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, aż chciałoby się spróbować :D
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować taki domowy budyń jaglany. Kilka razy robiłam taki budyń z torebki - chyba firmy Delecta. Był bardzo dobry. Domowy pewnie będzie jeszcze lepszy :)
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko :))
woman-with-class.blogspot.com
Wygląda pysznie. Ogólnie lubię kaszę jaglaną, taki budyń to bym zjadła.
OdpowiedzUsuńSzkoda, że teraz nie lubię budyni :]
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy, może się skusze.
OdpowiedzUsuń