piątek, 13 lipca 2018

budyń jaglany prosty przepis

Uwielbiam jaglankę, więc postanowiłam spróbować zrobić jaglany budyń. Jego przygotowanie zajmuje chwilkę, a jest naprawdę przepyszny. Gęsty i sycący może być przekąską w ciągu dnia lub po prostu posiłkiem. Maksiu pokochał ten smak i chyba przez najbliższy tydzień będziemy go co rano gotować.
W moim przepisie skorzystałam z płatków jaglanych, które nie maja takiego gorzkiego posmaku, jak kasza jaglana. 


Potrzebne będzie:

5 łyżek płatków jaglanych
1 kubek mleka
1/4 kubka wody
syrop z agawy (do smaku)
szczypta soli
orzechy do dekoracji- ja użyłam mieszanki studenckiej

Do garnka wlewamy pól kubka mleka i 1/4 kubka wody i doprowadzamy do wrzenia. Na tak przygotowane mleczko wsypujemy 5 łyżek płatków jaglanych i mieszając je cały czas gotujemy jakieś 10 minut do miękkości. Na koniec wsypujemy szczyptę soli oraz wlewamy pół łyżeczki syropu z agawy(można pominąć ten syrop lub dodać inny słodzik). Płatki lekko przestudzamy i przekładamy do wysokiego naczynia. Następnie wszystko dobrze blendujemy na gładka masę. Nakładamy na talerz i osypujemy orzechami. Wedle uznania można jeść ciepły lub schłodzony.


Smacznego.

19 komentarzy:

  1. A ja nie znoszę kaszy jaglanej, wcale i w ogóle. :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie bym spróbowała tego budyniu.

    OdpowiedzUsuń
  3. W moim stylu, zjadłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę koniecznie spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam takiego budyniu :) Muszę zrobic :)

    OdpowiedzUsuń
  6. o pyszotka, dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  7. Uświadomiłam sobie że dawno nie jadłam budyniu ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj ja nie lubię kaszy jaglanej :-D

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam jaglanke, smaczna a do tego fit :D
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj jakoś nie umiem przekonać się do jaglanych budyni :( może po prostu nie trfiłam, na żaden wyjątkowo smaczny. Sama obawiam się, ze nie dałabym rady nic smacznego stworzyć :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię normalny budyń najbardziej czekoladowy, ale takiego nigdy nie jadłam. Spróbuję zrobić taką wersję budyniu

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda bardzo apetycznie, aż chciałoby się spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Muszę wypróbować taki domowy budyń jaglany. Kilka razy robiłam taki budyń z torebki - chyba firmy Delecta. Był bardzo dobry. Domowy pewnie będzie jeszcze lepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda pysznie. Ogólnie lubię kaszę jaglaną, taki budyń to bym zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  15. Szkoda, że teraz nie lubię budyni :]

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo ciekawy, może się skusze.

    OdpowiedzUsuń